Jak jistě víte, kočky jsou velmi čistotná stvoření. Všimněte si, jakou část dne kočka stráví důsledným dodržováním svých hygienických návyků a potřeb. Zřídka se stává, že kočka znečišťuje a označkovává domácnost uvnitř. Pokud se to děje, je to signál toho, že kočce něco vadí. Pro řešení tohoto nepříjemného problému je důležité pochopit příčinu značkování.
Ve většině případů se jedná o reakci na stres, nejistotu, nervozitu nebo jiné rozrušení kočky.
 
Kočky jsou teritoriální zvířata, a proto používají své výkaly a moč k vymezení hranic. Vetřelcům (cizím kočkám/kocourům) tak podávají informace o svém pohlaví, věku, zdravotním stavu a hlavně jim chtějí ukázat, kdo je tady šéf. Samozřejmě kočku uklidňuje, když cítí známý pach.
Pokud jste někdy viděli kočku značkovat, jistě jste si všimli, že při tomto rituálu má úplně jiné postavení než při běžném močení. Kočka se odvrátí od obětního objektu a vypudí ze sebe směrem dozadu několik kapek moči a má při tom ocas zdvihnutý směrem nahoru a kývá jím.
I když si většina myslí, že značkují výhradně kocouři, není to tak úplně pravda. Každá kočka bez ohledu na pohlaví, kastraci bude mimo dům pravděpodobně značkovat. U nekastrovaných zvířat je tento jev ale daleko častější. Kastrovaný jedinec značkuje nejčastěji z důvodu emocionálního vypětí.
 
Moje kočka přestala používat toaletu
Někdy se stane, že i kočka, která měla dobře vštípené návyky na kočičí toaletu se rozhodne začít vykonávat potřebu někde jinde v domě. Může jít o nespokojenost s toaletou – není vyčištěná, je blízko misek s krmením, je blízko pelíšku na spaní nebo při konání potřeby nemá kočka dostatečné soukromí, či je potřeba zvýšit vrstvu steliva nebo změnit druh steliva.
Je potřeba, aby měla kočka na tento akt dostatek klidu, ticha a hlavně aby byla toaleta čistá.
 
Příčina značkování
Prvním a velmi důležitým krokem při výskytu značkování je nalézt příčinu. Je důležité, aby Váš veterinář vyloučil jakékoliv onemocnění – cukrovka, onemocnění ledvin, močového měchýře atd.
Trest pro kočku za tento prohřešek je zcela zbytečný – kočka Vám nebude rozumět, proč na ni křičíte a pokud jí v tom vymácháte nos, situaci pravděpodobně ještě zhoršíte, protože bude kočka ke všemu ještě vystrašená.
Nejčastěji kočky značkují u dveří. Označkovat ale mohou naprosto cokoli – skříň, závěsy, ledničku… Mohou označkovat nový předmět, ale mohou také označkovat Vaši návštěvu.
Jestliže zjistíte, co značkování u Vaší kočky způsobilo, máte šanci ho i zastavit!
Nepřistěhovala se do jejího teritoria nová kočka? Je možné, že se Váš miláček cítí být ohrožen. Neproběhla Vám ve chvilce nepozornosti bytem cizí kočka?
Nepřinesli jste si domů nového mazlíčka (štěně, kotě)? Nezačalo to po narození Vašeho mimča?
Můžete zkusit vyhradit kočce své malé místečko – bude tam mít pelíšek a misky na jídlo – bude takové její malé teritorium, které by jí mohlo dodat pocit bezpečí.
Můžete zkusit dát kočce na místo značkování toaletu – možná se Vám snaží naznačit, že místo, kde se toaleta do teď nacházela, už není to pravé.
Můžete zkusit postříkat místa, kde se kočka často zdržuje, feromonem (přirozený pach kočky), kočka bude uvolněnější a klidnější.
Pokud máte podezření, že kočka žárlí, věnujte jí více pozornosti, lásky a rozmazlování. Dokažte jí, že je pro Vás pořád Number One.
Pokud se Vám nedaří nalézt příčinu, můžete se poradit s veterinářem o případné léčbě, která na krátký čas odstraní nervozitu a úzkost Vaší kočky. Je však velmi důležité zjistit příčinu značkování, protože to znamená, že Vaše kočka není šťastná. Pokud problém přetrvává budete pravděpodobně potřebovat zvířecího psychologa.
 
Jak odstranit pach?
Zasažené místo otřete vlhkým hadrem a použijte biologický odstraňovač pachu (ke koupi ve zverimexu nebo na některém e-shopu). Běžné čistící přípravky mohou obsahovat amoniak , který je součástí moči. Je možné, že si kočka bude myslet, že ji někdo přeznačkoval a bude se snažit opětovně si místo označit. Pach bohužel může být cítit i měsíc. Použití feromonu může pomoci, aby kočka opětovně neoznačkovala své teritorium – člověk pach feromonů nepostřehne.
Když je místo čisté, zkuste na něj přinést misky s krmením. V blízkosti místa krmení kočky obvykle neznačkují.
Pokud ale nebyly odstraněny příčiny značkování, začne kočka značkovat na jiném místě.

 

Moje osobní zkušenost:

Mám doma kočku z útulku, dnes je z ní vyloženě kočka bytová s původem neznámým, v útulku strávila jen pár dní a pak putovala ke mně.

Asi měsíc na to, co jsem si kočku (v tu dobu kotě cca 2-3 měsíce) přinesla mi udělala hromádku do postele. Zjistila jsem, že tento výtvor byl nejen abnormálně smradlavý, ale ke všemu se mi v něm zdály krvavé stopy – v toaletě jsem si toho nevšimla, protože se to hezky obalilo kočkolitem. Po konzultaci s veterinářem (jak moc tam bylo krve, jak dlouho kočku mám, čím ji krmím, jestli bylo hovínko tekuté…) jsme dospěli k závěru, že kočce pravděopodbně nevyhovuje strava – začala tedy přehlídka krmiva – každý týden měla jiné granulky (bez podávání konzerv/kapsiček) a vždy jsem zkoumala její výtvor v toaletě – asi za měsíc jsem zjistila, které granulky jí mám kupovat (a nejsou to žádné speciální nebo dietní nebo ty nejdražší granule, bez problémů si pochutná třeba na Friskies, Ance…) . Asi se mi toto snažila říct a nejvíc nápadný místo je samozřejmě postel 🙂

Další protest mi začala vyjadřovat poté, co jsem začala občas přespávat u přítele (většinou jednu noc v týdnu). Kočka měla přístup do celého bytu – koupelna, kuchyně, chodba, obývák a ložnice. Zkrátka jsem přijela domů a zjistila jsem, že mám mokrou peřinu. Po přednášce, kterou jsem kočce přednesla, na mě jen blaženě koukala, takže jsem převlékla povlečení a bylo. Takový fórek mi udělala ještě několikrát. Od té doby si zavírám do ložnice, když jdu na delší dobu pryč (do práce nebo někde zůstávám přes noc) a problém je vyřešen. Tedy skoro. Další věc, kterou jsme řešily bylo, že jsem měla počůranou peřinu vždy poté, co jsem převlékla povlečení a stačilo i deset minut ji nechat osamotě. Takže jsem si párkrát cvičně převlíkla povlečení – pravděpodobně jí tedy vadí vůně avivážě (používám různé druhy) – takže když převléknu postel, nesmí se kočka dostat do ložnice do doby, než se v ní aspoň jednou vyspím 🙂

 

Máte nějaký tip na řešení tohoto problému? Napište nám ho do komentářů!