Každý den, když vstanu běžím s jídlem ke koťatům a je ve mně malá dušička, zda se všechna vrhnou na jídlo a já si oddychnu, že jsou další den všechna zdráva.
Dnes tomu však tak nebylo. Manetka tak divně seděla na škrabadle, vzala jsem ji, dala k jídlu a nic. Měla již druhý den rýmu, dostává antibiotika a já „viděla panlekopenii“. Teplota 40,5st.C, test na panlekopenii pozitivní, žádné zvracení ani po podaném antibiotiku v pilulce a lék proti horečce. Putovala do klece do koupelny, kde příšerně naříkala, nechtěla tam být, což svědčilo o tom, že ji zase tak špatně nebylo. Říkala jsem si, že ji působím k nemoci ještě stres a tím její zdravotní stav ještě zhorším. Dala jsem ji zpátky do místnosti s koťaty, ale do horní klece, aby nemohla být s nikým v přímém kontaktu. Nyní, když je hezky, máme tam stále otevřeny dveře ven. Odpoledne jsme putovali na veterinu, kde paní doktorka shledala, že Manetka nevypadá nějak špatně, mohla mít již protilátky proti panlekopenii a proto může být test pozitivní, horečku již neměla, ale přece jen jsme se dohodli, že raději dostane kanylu. Navečer Manetka jedla trochu granulí a pořád v kleci brečela, ale bohužel ji nemohu vyhovět, zůstat tam musí. Jsem jen ráda, že ji není zase tak špatně a jsem zvědavá, jak to bude u ní s tou nešťastnou panlekopenií, mojí noční můrou.

Dnes jsem se dozvěděla, že Bodynka po příchodu do nového domova dostala rýmu, přestala jíst a nyní je na kapačkách. Spojila jsem se s nynější majitelkou, která říkala, že šla ze Sluníčka Bodynka nemocná a že to musí mít i ostatní kočky, které by se měly nechat zkontrolovat veterinářem. Bylo mi z toho velice smutno a moc mě mrzelo, že Bodynka onemocněla. Jsou takové vlny, kdy dospělé kočičky dostanou u nás rýmu, většinou po výstavě a musí užívat antibiotika. U kočiček v útulku je neštěstím, že je jich více pohromadě a jejich imunitní systém není na soužití ve smečce uzpůsoben např. jako to je u pejsků. Proto také v kolektivu trpí i psychicky než aby ze společnosti ostatních kočiček měly radost. V současné době – nechci to zakřiknout – jsou všechny dospělé kočičky zdravé, bez rýmy a o to více mě mrzí Bodynka, ale opravdu nelze s tím nic dělat, přeléčovat stávající kočičky antibiotiky, když je jim dobře, by asi nebylo moc moudré. Konzultovala jsem nastalou situaci s naší paní veterinářkou a ani ta nedoporučila podávání antibiotik bez klinických příznaků rýmy. Je to neřešitelná situace, Bodynka ve Sluníčku zřejmě chlamydie chytila a bohužel onemocněla, ale u nás se zdála v pořádku. Jsou to tak ošemetné situace, které mi berou sílu a optimismus ohledně smyslu mé péče a „zachraňování“ koček, někdy je to prostě nevděčné. Když odejde kočička do nového domova, často se stává, že onemocní. Změna je pro ni stresem a Bodynka chuděra byla během tří měsíců stěhována třikrát, měla koťátka a ještě k tomu veliký zánět mléčných žláz, byla oslabená a ještě u nás nebyla moc šťastná, vadil ji větší počet spolubydlících, člověka chtěla mít jen pro sebe. Omlouvám se za tak dlouhou úvahu.

Koťátko Renoir má již týden zánět v očičku, Degas od včera též, raději jsem kluky vzala také k paní doktorce. Vřídek na rohovce Renoir zatím nemá, mohu dávat kortikoidovou mast a pokračovat v antibiotikách. Také nevím, kde se to u nás vzalo. Když k nám koťata přišla, očička a rýmu měla léčené, po té byla zdravá s krásnýma očičma a teď zase tohle. A to jsou samozřejmě zvlášť bez velkých koček.

Když mám tu dovolenou, chci se soustředit na plašánky a Bukinka. Začala jsem je uplácet šunkou. Buki, Blaženka, Boženka, Martin, ti, kteří jen tak sami ke mně nepřijdou, na šunku přišli. Bukínek se sice moc nehrnul, ale podařilo se mi ho i vícekrát pohladit. Šimonek si také přišel, ale z ruky se mu to nelíbí, musela jsem mu šunku položit. Matýsek Kupka ten utíkal a tím ani nezjistil co mu chci nabídnout. Bodynka utekla zase na trám, šunku jsem ji položila na větev stromu kousek od ní a tu šla sníst, ale já se musela vzdálit. Je to běh na dlouho trať, možná i nekonečnou. Chtěl bych, aby byl Bukínek šťastný a Šimonek, aby mohl najít nový domov, je tak mladý.

Také máme nový přírůstek, na venkovní granule chodí ježeček, je u nás už skoro měsíc, asi se mu tu líbí. Je z něho docela cvalda. Do granulí chodí i na záchod, tak jsem dala kočičkám novou misku na schody a ta stávající je jen pro ježečka. Jen mám obavy z blech.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA